Monday, January 30, 2012

Nyár a télben / Summer in the Winter

Haladtam egy kicsit a Tralala nyári mintával, bár nem sokat, mert az apróság beteg lett. SZerencsére semmi komoly, de ilyenkor inkább az ő hátát kell vakargatnom a hímzés helyett. Itt tartok most:

I made a little progress with the Tralala summer design, but not a lot, because our tiny one is a little ill. Fortunately nothing serious, but at times like my first and foremost task is to skratch his little back. So here I am now:
Jardin d'été (Tralala)
Fonal/Floss: Nina's Threads
Anyag/Fabric: Zweigart Lugana 32ct antique white

Thursday, January 26, 2012

Tralala Nina fonalaival / Tralala with Nina's threads

Tegnap megkaptam Nina fonalait a postástól (a történet itt), és gyönyörűek. Gyorsan neki is fogtam a Tralala Jardin d'été mintának, legyen egy kis nyár a télben! A fényviszonyok nem igazán kedveztek a színeknek, talán a közeli adja legjobban vissza az eredetit. Elhatároztam, hogy kipróbálom a fonalfektetést (railroading), eddig jól megy, de a színátmenetes fonal miatt teljes x-ket varrok, a hátulja egy nagy dzsumbuj, és nem igazán lesz egyenletes a végeredmény, valamit ki kell találnom erre. Bármi ötletet, tanácsot szívesen fogadok!

Yesterday I had received Nina's threads from the postman (story behind is here), and I quickly started to stitch Jardin d'été from Tralala. A little summer in the big winter! The light is not very good for the colours, maybe the closeup is the closest to the original. This is the first time I tried railroading, I hope I can manage it, until now it does not seem to be terrible. But I am fighting with the full crosses I use due to the hand dyed variegated floss, I do not like the final effect, and the back is mixed up. All  advice is appreciated!
Jardin d'été (Tralala)
Fonal/Floss: Nina's Threads
Anyag/Fabric: Zweigart Lugana 32ct antique white

Monday, January 23, 2012

IHSW & TUSAL

Hogy mi a cím? Az IHSW hímzőhétvégét jelent, a TUSAL pedig a fonalvégekkel villogást. Szóval hétvégén volt az idei év alső hímzőhétvégéje - legalábbis a többieknek. Nálunk ilyenkor nagy családi név és szülinapozások vannak, ezért örültem, hogy egyáltalán tű jutott a kezembe. Sikerült befejeznem az Őszikert 4. részét, és a 3. rész elmaradásait is bepótoltam. Elég lassan haladtam az idén, 3 hétbe tellett mire készen lett. Bár ebben a 3 hétben volt bölcsis beszoktatás, kis betegeskedés, rokonlátogatás, jó sok könyvolvasás, de azért végre kész lett!

This weekend was the 1st IHSW for 2012 - at least for the others. In my family there is a huge gathering this weekend, name and birthdays for almost everyone, so I was happy to get any needles into my hand. I do not know whether you have heard about celebrating nameday. It is a Catholic custom, all the names are connected to a saint with the same name, and all the saints have a day (or more) dedicated to them in the calendar. Hungary used to be a Catholic coutry in the Middle Ages, and the custom stayed until today for non-Catholics as well: on the day of your saint you get presents from your family, it is just like a 2nd birthday.

Despite the celebrations I managed to finish part 4 of Autumn Knotgarden. I took me quite a while, altogether 3 weeks to catch up with part 3 and finish part 4. Well, there was some action otherwise, my little son started nursery school, he was a little ill, we were visiting parents, I read many good books, but IHSW gave me the final kick and it is ready now.


 Chatelaine: Autumn Knotgarden
Fonal/Floss: DMC + many silks as suggested in the kit
Anyag/Fabric: Zweigart antique white 32 ct Belfast


És a fonalas poharam, valami szép üveget még be kell szereznem. Sosem gondoltam volna, hogy milyen nehéz lefotózni egy fanalas foharat, kb a 30. helyet találtam viszonylag elfogadhatónak, vagy 4x körbejártam a lakást mire ráleltem erre.

And my ORT jar for TUSAL, I still need to find something nice, but I used this glass for now. Well, I never thought it is so difficult to take a photo of a jar, it was the 30th try, I went arount the whole flat at least 4 times to get something usable...

TUSAL 2012/01

Friday, January 20, 2012

Nyertem! / Winnings!

Nagy meglepetés ért ma, én lettem Nina fonalas projektjének első nyertese, és kihímezhetek egy Tralala mintát (Jardin d'ete) a fonalaival. Már régóta nézegettem milyen szép dolgai vannak, csak sosem jutottam el addig, hogy ki is próbáljam. A Tralala mintákat pedig szeretem, ezért is neveztem be erre. Alig várom hogy hozzákezdjek!

I am very happy, because I am the 1st winner of Nina's Threads Project. I usually do not participate in giveaways and things like that, but I made an exception. I've been thinking about Nina's beautiful hand dyed things (threads, fabric, etc) but I never got to order any. And when she offered some to use it for a Tralala design (Jardin d'ete) I immediately joined the fun, and I won! Can't wait to start!
Tuesday, January 10, 2012

Őszikert / Autumn Knotgarden

A régi fényképezőgépünk kicsit betegeskedett, ami nagyban köszönhető annak a szomorú ténynek, hogy hajlamos volt kiugrani a kezemből, miközben a hímzéseket fotóztam. Amikor a párom felvetette, hogy kéne egy új, akkor persze én sem tiltakoztam, és neki sem kellett kétszer mondani, hogy keressen valami jót, inkább a szuperextra szolgáltatásokkal rendelkező csodamasináktól volt nehéz eltántorítani. Mondjuk ehhez tudni kell, hogy ő szinte sosem fotóz, és mióta Andris megvan, az én alkotási vágyam is kimerül a hímzések és a babaportrék készítésében, és mindezt automata beállításokkal. Szóval azt hiszem érthető miért nem lelkesedtem fel a tükörreflexes hiperszerkezetek hallatán, ami árából egy fotóst is vehettünk volna. De végül született egy nagyon jó kis kompromisszum, és íme az első fotók. (Na jó, az igazi elsők Andrisról készültek, de őt most nem pakolom fel ide...)

Our old camera was a little bit ill, due mostly to the fact that I dropped it several times during the last year. I still believe they were not a real drops, more like  jumps, to give my beautiful cross stitch an even closer look, but unfortunately noone believes me. However, when my DH suggested to get a new one I was not against the idea, and he quickly started to check the digital camera tests. It was more difficult to eliminate his immediate interest in the superest reflex cameras, given the fact that he hardly ever takes a photo, and my capabilities at the moment are limited to make portraits of our son and my stitching - strictly auto settings allowed. Finally we got an agreement and here are the first photos. (Well, the very firsts are about our son, but he will not be posted here...) Chatelaine: Autumn Knotgarden
Fonal/Floss: DMC + many silks as suggested in the kit
Anyag/Fabric: Zweigart antique white 32 ct Belfast

Sunday, January 1, 2012

2011 & 2012

Törtem a fejem legyen-e 2012es listám, mert az idén visszamegyek dolgozni, és ki tudja jut-e időm a hímzére. Végül úgy döntöttem, legyen, talán ez segít abban, hogy találjak:) De először is a 2011es év termései, nem is rossz!

I was thinking whether I should make a list of goals for 2012 because I will go back to work in February, and I do not know how much time will I have. But maybe the list will help me to find some :) However,  first the products of 2011, not a bad one!

2011:
5 levendulazsák (4 levendulás egy monogrammos) -5 Lavender sacks
3 Chatelaine mini mandala
2 fűszer: menta és bazsalikom - 2 spices: Mint and Basil (Cross My Heart)
2 Mirabilia angyalka és egy csapat Victoria sampler angyal - 2 Mirabilia Cherub and a group of angels from V.S.
1 Tralala télapó és egy sütis hölgy - Tralala Snowman and Dame Gateaux
Victoria Sampler tűpárna - V.S. Pinkeep
Hardanger párna - Hardanger Pillow

és a befejezésre várók - WIP ones
Fűszerek - Sampling of Herbs (Cross My Heart)
Train of Dreams (HAED)


Autumn Knotgarden (Chatelaine)
Spring Knotgarden (Chatelaine)


Idén remélem ezek is sorra kerülnek - Hopefully to be done in this year:

Winter Knotgarden (Chatelaine)
Summer Knotgarden (Chatelaine)Sünis Magasságmérő - Height Chart Country Companions (DMC)
Karácsonyi kép - Heirloom Nativity Sampler (Victoria Sampler)
néhány apróság - some small ones

És talán... And maybe...
Winter & Autumn Watergarden (Chatelaine)Old McDonald (Bothy Threads)

Ha szerencsés évem lesz, akkor még nyerek néhány dolgot Sarahtól, és azokból is válogathatok...
If I am lucky, then I can win the giveaway of Sarah and I can add them to my list as well!