Monday, July 18, 2011

HAED tanulságok (tippek trükkök) - only Hungarian

English version in the next one!

Amikor januárban elkezdtem a HAED mintámat (a sárkányka ) mindenhol kerestem ötleteket, amelyek megkönnyítik az ilyen maratoni projektet. A legtöbb kimerült abban, hogy "kitartás, ne add fel!" és így a saját káromon tanultam meg sok mindent.

Az első az anyag: bár a javaslat 25 ct 1x1 szálról szól, nekem ez nagyon nem jött be, helyette megfogadtam az anyagbolti eladólány kedves tanácsát és 20 fehér aidát választottam. Erre 2 szállal hímezve ugyan nagyobb lesz a végeredmény, és több fonalat is eszik, de legalább élvezetes hímezni.

A mintánál a nagyobb méretű színes mintát vettem meg, ez kicsit drágább, de sokkal követhetőbb, nem kell keresgélni, hogy vajon van-e hasonló jel a mellette lévő részben, rögtön látszik a színe miatt. A sötét árnyalatoknál kicsit macerásabb, a feketét és az éjkéket kitalálni, de ezért bőven kárpótol a többi gyorsasága.

A hímezni akart mintarészt az anyagon (A4 oldal) előre bekockázom normál grafitceruzával 10x10 négyzetekre, azonban minden 50.nél zöld színessel húzom meg az oldalt, és az A4 mintalap szélét pedig lila ceruzával jelölöm. Így ugyan kicsit tiritarka, de mivel az anyagot teljesen befedi a hímzés, ennek nem marad később nyoma, viszont nagyon jól lehet követni hol tartok.

Az illanófilc nekem nem vált be, állandóan elillant 1 nap alatt, és nagyon untam újrarajzolni és újraszámolni. A teljes méretnek a szélét 2 öltésenként körbehímeztem úgy, hogy minden 20. öltésnél kintebb mentem, majd vissza, és a mintához képest kihagytam egy öltésnyit, hogy könnyebb legyen majd kiszedni. A képen a lila és a zöld alig látszik, mert használat közben le is kopik nagy része. Az első képen ha jól megnézitek a 4. oszlop széle zöld, és mellette van a lila oldalválasztás.


A : sosem gondoltam volna, hogy ez is számít, de itt rájöttem hogy igenis nagyon nagy különbséget jelent hogy mekkora a tű. A kapható legkisebbeket használom (26 ill. 28). És itt kezdtem el sok tűvel hímezni, mert szerintem esélytelen minden szín után váltogatni, vagy legalábbis nálam nagyobb türelemmel bíró ember kell hozzá! A tűtartó Permin, és először igen hezitáltam megéri-e az árát, de azt gondolom, mindenképpen érdemes volt befektetni. A számokat a szinbólumok alá írom, így ha kifogy gyorsan tudom cserélni, nem kell a listát bogarászni (ami ugye 100 szimbólum...)



És a teljes készlet, szépen berakva, majd pár óra hímzés után:


A fonalaknál szintén nagy tanulság volt, hogy eredetileg elkezdtem mindent Anchorra váltani, mert előtte csak Anchorral hímeztem, de azután mégis DMCre nyergeltem át. Ez mindenképpen jó döntés volt, mert az ilyen mintáknál lényeg a fonalak színe és harmóniája, és a legjobb átváltó is sokat tud csalni, sok szín nincs is az egyik vagy másik színskálán. A különféle színeket sima borítékban tartom, amire rá van írva a fonal száma és a szimbólum is. A számot a jobb felső sarokba is felírom, sorba rakom őket és így villámgyorsan elő tudom húzni ami kell.

Én mindig kerek hímzőrámát használok a hímzéseimhez, itt azonban egy mini ülőállványt (Elbesee Seat Frame) is beszereztem, mert nagyon elfáradt a kezem miközben tartottam. Rendes állványt nem akartam venni, mert nagyon sok helyet foglal. Mivel a sárkányka nem túl széles, belefér a kerek rámába, és így nagyon kényelmesen tudok 2 kézzel is varrni. No és persze az sem hátrány, hogy a szoba sem lesz szövőgyár! Az állványt azóta a kisebb projektjeimhez is szívesen használom.

A hímzésnél egyszerre egy A4-es lapot fejezek be úgy, hogy 4-5 kockányit kivarrok belőle, az egybefüggő színeket végigviszem ebben a kis részben, majd színt cserélek. Először a nagyobb egyszínű részeket fejezem be az állványon (mivel HAEDről beszélünk, a nagyobb itt kb 10 öltéstől kezdődik...) majd az 1-1 elszórt öltéseket állvány nélkül, a rámár kézben tartva varrom, mert így gyorsabb forgatni a szálak kezdetéhez és elvarrásához.

Hát ennyi jutott eszembe hirtelen, és most megyek. Apropó, befrissítettem az első bejegyzésem, felraktam a régesrégi párnák képeit!


2 comments:

margom said...

Ez igen. Jó részletes leírást adtál!! Így biztos kedvet kap valaki.

Anik said...

Igen, ezt érdemes lenne leközölni valami lapban :))))) Nagyon precíz!!! :)