Tuesday, November 15, 2011

Felavatva / In use

Tegnap, miközben az Őszikertet hímeztem, kipróbáltam a fonalkondicionálót (Thread Heaven) és nagyon jól bevált! Az ősellenség műselyem (rayon) fonal is megszelidítve, pedig olyan apró pici öltések kellettek vele a csipkebogyó fekete hegyéhez, hogy már előre reszkettem, pedig nem is galagonya volt.

A rizsöltésekhez pedig először kinéztem a szemem, utána eszembe jutott, hogy nekem a csodalámpám nem csak csodalámpa, de nagyító is, és 2 év után először ezt a funkciót is használatba vettem. Amikor bevonult az életembe a lámpa, egyszer már kipróbáltam, de feleslegesnek ítéltem, és furán torzított, és eddig csak Andriska szemlélte rajta az apja fintorait, vagy a saját mini ujjait, bár ezt szorgosan, naponta többször és kimeríthetetlen lelkesedéssel tette. De most rájöttem, ha egész közel teszem ez arcomhoz, nagyjából belefekszem, akkor tökéletes. Bár elég vicces látvány lehet, hogy egy tányérlámpába dugom az orrom, de a 32ct-n 1x1 öltéssel varrni sokkal jobb így.

És a 3. újdonság: az őszikerthez négyszögletes műanyag keretet (Q snap) használok, és arra gondoltam, hogy ha kicserélem az oldalait rövidekre, akkor simán feltekerhetem rá az anyagot, és kényelmesebben hímezhetem. A legkisebb és a legnagyobb méretet összekombinálva lett egy olyan téglalap, ami tökéletes a céljaimra. Kicsit macerás volt ugyan szétszedni a kicsi keretet, de megküzdöttem vele, és utána már könnyen ment a csere. A végére maradt, hogy pakolás közben elolvastam a kicsi használati utasításán a vastagbetűs részt: "A keret nem szétszedhető, és nem illik össze a sorozat többi darabjával". Hm. Nekem szétjött, és összeillett. Bár nem könnyen, az igaz :) Hát ezért nem szabad soha előre elolvasni a használati utasításokat :)))

Ja és IHSW.

Yesterday during Autumn Knotgarden I tried the floss conditioner (Thread Heaven) I bought last week, and it works perfectly. Archfiend rayon is under control, even thought I had to make so extremely tiny stitches to finish the little black end of rosehips that I was almost too scared to start.

For the rice stitches I was staring really hard, but after a few minutes I realised that my magic lamp is not only magic, but includes a magnifyer. After a 2 years period of neglect I got to use this function. To tell the truth I have tried it once, but I thought I did not need it. Moreover, the world was kind of twisted through the lenses, so it was only my son who uses it. Well, he does is throughoutly, checking his tiny fingers several times a day, and loves when his father makes faces on the other side of the glass. But now doing 1 over 1 on 32 ct the need arised, and I realised that if I took the lense really close to my face it works properly. I look kind of idiot lying on a plate sized magnifyer lamp, but otherwise it is fine:)

And the third, which is funny, and confirms my belief that I should never read instructions with any tools. For Autumn Knotgarden I am using Q Snaps (not the original, but one which is called universal hand frame) and I was thinking that I could use them as a rolling frame if I put smaller rods to the 2 sides. So I ordered the smallest, 6"x6" and when they arrived I took them apart and changed the sides. It was kind of difficult to take it to pieces, but after a little fight I succeeded, and they are perfect for my purpose. Then I read the big bold lettered instructions on the backside of the cover paper: "This frame does not pull apart and is not interchangeable with other size frames". Hm. It did pull apart and was interchangeable for me. Well, it took some time...

Not to forget: IHSW.

És végül fotók.  And last but not least:  Chatelaine: Autumn Knotgarden
Fonal/Floss: DMC + many silks as suggested in the kit
Anyag/Fabric: Zweigart antique white 32 ct Belfast

4 comments:

Melissa said...

Your Autumn Knotgarden looks great! I can't wait to see more.

Anne said...

It's gorgeous! I love the colours and intricate details. Can't wait to see more! Good thing that the Q snaps did pull apart and work with the other parts. Magnifying glasses is something I'm thinking about getting to help me out with my 1 over 1!!

Maureen said...

Autumn Knotgarden is gorgeous..

Joysze said...

Agi.... WOW, WOW, WOW!!! THis looks amazing. :D